съхранение на стволови клетки съхранение на стволови клетки

За медицински специалисти

Дали чувствителността и специфичността на пренаталният тест VISION се влияе от гестационната възраст?
Не. Тестът е еднакво точен през различните етапи бременността.
Това е клинично валидиран в проучване тест, който сравнява NIPT и стандартен пренатален скрининг. Това проучване включва проби от бременни жени, чиито ембриони са между 10 и 39 седмици от бременността.
Би ли повлияла предишна анеуплоидна бременност на теста VISION?
Не. cfDNA се изчиства от кръвта на майката в рамките на часове след раждането. Следователно cfDNA от предишна бременност, включително предишна анеуплоидни бременности, няма да повлияят на резултатът от NIPT.

Може ли VISION да открие мозаицизъм?
Понякога. Пренатална тест VISION е в състояние да открива анеуплоидия в резултат на мозаечни фетални кариотипове в първоначалното проучване клинично валидиране 1. Въпреки това, нивото, на което може да се открие мозаицизъм е неизвестенo. Поради това не е възможно да се посочи, че NIPT винаги ще открие мозаицизъм.
Може ли VISION да се прилага в случаи на известна фетална смърт/ изчезващ близнак или раждане на мъртво дете?
В случаи на фетална смърт, не е известно колко дълго cfDNA от мъртвия плод присъства в кръвта на майката. Vision може да бъде приложен, но в случай на положителен резултат, не може да бъде конкретен дали се отнася за живият или мъртвият плод.

Може ли VISION да се извършва при двуплодна бременност?
Да. пренатална тест VISION може да се извършии при двуплодна бременност(близнаци) и ще анализира хромозоми 21, 18, и 13, както и наличие / отсъствие на Y.

Може ли VISION да се извършва на жени, заченали чрез асистирана репродуктивна технология (ART), включително използването на яйцеклетки- донор?
Да. VISION е приложим.

Може ли VISION да открие triploidy?
Не. Повечето NIPT лаборатории не могат да открият триплоидия.

Ако се открие анеуплоидия на половите хромозоми, необходима ли е инвазивна диагностична процедура?
За окончателна диагноза е необходимо извършването на хорионбиопсия или амниоцентеза.